Inkomsten uit deeleconomie en btw

Vakartikels

Klust u graag wat bij via Uber of via een ander elektronisch platform? Stelt u zo nu en dan een vrije kamer ter beschikking via Airbnb? In dergelijk geval verkrijgt u inkomsten uit de zogenaamde deeleconomie. Dient u hierover btw aan te rekenen?

Sinds 1 maart van dit jaar is er wat dat betreft een vereenvoudigingsmaatregel van kracht.

Baker Tilly

Kort geschetst gaat de deeleconomie over het ruilen en delen van ruimtes, goederen, werktuigen, geld, kennis en diensten, tussen particulieren, via een door de overheid erkend of georganiseerd elektronisch platform. Het betreft hierbij enkel het verschaffen van diensten. De levering van goederen valt bijgevolg niet onder de regeling van de deeleconomie.

Biedt u als particulier dergelijke diensten binnen de deeleconomie aan, dan is er onder bepaalde voorwaarden geen btw-identificatie vereist en dient er in dergelijk geval bijgevolg ook geen btw te worden aangerekend. Het moet hierbij gaan om bepaalde diensten aangeboden door u als natuurlijke persoon, waarbij niet meer dan 5.000 EUR aan inkomsten per kalenderjaar wordt gegenereerd en waarbij u als natuurlijk persoon uitsluitend een activiteit uitoefent die valt onder de regeling deeleconomie.

Ook als btw-belastingplichtige natuurlijke persoon kan u recht hebben op de regeling van de deeleconomie en vrijgesteld zijn van de verplichting tot btw-identificatie. Dit is het geval wanneer u niet verplicht bent zich als btw-plichtige te laten identificeren voor een andere activiteit en wanneer de door u aangeboden diensten binnen de deeleconomie aan bepaalde welomschreven voorwaarden voldoen (o.a. verricht voor andere doeleinden dan die van uw voornaamste economische activiteit als zelfstandige, niet meer bedragen dan 5.000 EUR, …).

VOORBEELD

Zo heeft een vrijgestelde zelfstandige kinesitherapeut(e) die via een erkend platform vervoersdiensten aanbiedt recht op de belastingregeling van de deeleconomie als zijn of haar inkomsten uit dergelijke vervoersdiensten jaarlijks het bedrag van 5.000 niet overschrijden en op voorwaarde dat de kinesitherapeut(e) niet reeds voor andere activiteiten is geregistreerd.

Zodra voor andere activiteiten een btw-identificatie vereist is kan u als natuurlijk persoon op btw-vlak niet langer genieten van de regeling deeleconomie en dient u de berekening van het grensbedrag van 5.000 EUR buiten beschouwing te laten.

De regeling deeleconomie zorgt in bepaalde gevallen alleszins voor een administratieve vereenvoudiging aangezien er in principe geen enkele btw-identificatie vereist is. In tegenstelling tot de vrijstellingsregeling kleine ondernemingen worden de belastingplichtige natuurlijke personen die actief zijn binnen de deeleconomie en die aan alle voorwaarden van de regeling voldoen in principe niet geïdentificeerd voor btw-doeleinden.

Voor wat betreft het fiscaal en sociaal-juridisch statuut van de deeleconomie verwijzen wij ook naar ons Bakermat magazine nummer 16 van juni 2016.

Wenst u over dit alles meer te weten, aarzel dan niet en contacteer uw dossierbeheerder of Wim De Pelsmaeker (VAT Partner).