Europese subsidie voor HR: efficiëntere werking binnen kmo's

Vakartikels

Uw onderneming evolueert voortdurend. De marktvraag verandert, takenpakketten evolueren, uw doelstellingen en ambities wijzigen, uw organisatie groeit,...

Maar beweegt uw organisatiestructuur en -cultuur ook mee? Wijzen alle neuzen binnen uw teams nog in dezelfde richting? Welke nieuwe taken moeten er uitgevoerd worden en wie binnen het bedrijf is daar de geschikte persoon voor? Kortom, hoe kan u als kmo interne samenwerking stimuleren en mensen motiveren?

Subsidies voor een futureproof en productieve kmo

Europa WSE, vroeger ESF Vlaanderen, wil kmo’s hierin bijstaan. Met de nieuwe subsidie-oproep ‘Anders Organiseren’ worden bedrijven ondersteund die hun organisatiestructuur, -beleid en/of werkverdeling anders willen aanpakken.

De oproep 'Anders Organiseren’ wil kmo's helpen verbeteren op verschillende vlakken:

  • organisatie
  • taakverdeling tussen afdelingen
  • coaching van leidinggevende(n)
  • communicatie vanuit het management
  • … 

Wilt u personeel vrijmaken en/of expertise inwinnen voor een doorlichting van uw organisatiestructuur? Dan kan u tot 80.000 euro subsidie uit Europese fondsen bekomen. Voor elk van deze projecten wordt 30% eigen inbreng verwacht.

Voor wie is deze subsidie?

De oproep is bedoeld voor kmo’s uit de profit- en social profit-sector (inclusief vzw's, woonzorgcentra...) die gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest.  

Om in aanmerking te komen, moet uw onderneming minstens voldoen aan de criteria van een kleine onderneming (een balanstotaal tussen 2 en 10 miljoen euro én tussen 11 en 50 werknemers op de payroll).

Hoe verloopt de aanvraag?

De oproep verloopt in 2 fases. 

  1. In de eerste fase neemt u als bedrijf, al dan niet ondersteund door een expert, uw huidige HR-beleid en organisatiecultuur- en structuur onder de loep. U legt meetbare actie- en verbeterpunten vast. Hiervoor krijgt u 5 maanden de tijd. Vervolgens dient u uw dossier in bij Europa WSE. 
  2. Bij goedkeuring start de tweede fase met een projectduur van 19 maanden. In deze fase worden de actiepunten uitgewerkt: transformaties van team(s), aanpassen van organisatiestructuur en -cultuur, procesverbeteringen, (her)verdelen van rollen en verantwoordelijkheden,... 

De aanvraag moet onder andere ingaan op:

  • de strategische visie van het bedrijf 
  • de transformatie en disconnect tussen die visie en het huidige HR-beleid 
  • de aard van de expertise die u wil inwinnen 
  • welke belanghebbenden bij de doorlichting betrokken zijn 
  • de KPI’s voor het project 
  • ... 

Verder focust u op een onderbouwde en haalbare werkwijze van de punten die u wil aanpakken binnen uw HR-strategie en de voordelen voor uw team en organisatie.

Wanneer kan u een dossier voor 'Anders Organiseren' indienen?

De deadline voor het indienen van aanvragen is 31 oktober. De goedkeuring verloopt in 2 fases.

Wilt u weten of uw kmo in aanmerking komt voor deze subsidie?

Onze ervaren subsidie-experten gidsen u graag doorheen het complete subsidiedossier: van het schrijven van het dossier tot het indienen van de aanvraag. Dankzij de ‘no cure, no pay’-formule betaalt u enkel als u de subsidie op het einde van de rit ontvangt.

Vrijblijvend kennismaken? Maak een afspraak om al uw subsidiemogelijkheden te ontdekken via onderstaande link.

Vraag uw subsidieadvies aan