KBO-registratie van werkende vennoten en zelfstandige helpers voortaan verplicht in bouw- en schoonmaaksector

Vakartikels

Sinds 1 juli 2024 moet elke vennootschap en zelfstandige (lees: eenmanszaak), actief in de bouw- en schoonmaaksector, haar werkende vennoten en zelfstandige helpers registreren in de KBO. De federale regering voerde deze verplichting in om sociale fraude in deze sectoren tegen te gaan.

Voor wie?

De registratieverplichting geldt voor elke Belgische vennootschap (of buitenlandse vennootschap met Belgische vaste inrichting) en eenmanszaak in de bouw- en schoonmaaksector die beroep doet op werkende vennoten en zelfstandige helpers.

De definitie van “werkend vennoot” luidt als volgt: “iedere houder van minstens één aandeel in een Belgische vennootschap (of buitenlandse vennootschap die over een in België gevestigde materiële ruimte beschikt zoals een filiaal of kantoor) die in België persoonlijk een reële activiteit uitoefent binnen die vennootschap zonder dat hij hiervoor loontrekkende is.”

Een “zelfstandige helper” is iedere persoon die in België een zelfstandige (lees: Belgische eenmanszaak) in de uitoefening van zijn activiteit bijstaat of vervangt, zonder door een arbeidsovereenkomst te zijn verbonden.” Ongehuwde zelfstandige helpers jonger dan 20 jaar, meewerkende echtgenoten en toevallige helpers vallen hier niet onder.

Wilt u weten of u werkend vennoot of zelfstandig helper bent, en dus onder deze registratieplicht valt? Contacteer uw dossierbeheerder bij Baker Tilly om dit te bepalen.

De registratieverplichting geldt voor elke Belgische vennootschap en eenmanszaak in de bouw- en schoonmaaksector die beroep doet op werkende vennoten en zelfstandige helpers.

Hoe, wat en wanneer registreren?

De registratieverplichting geldt voor elke Belgische vennootschap en eenmanszaak die beroep doet op werkende vennoten en zelfstandige helpers. Ze geldt dus niet voor werkende vennoten of zelfstandige helpers zelf.

De registratie/inschrijving is gratis en doet u (verplicht) online via het “MyEnterprise”- platform van de FOD Economie. Elke Belgische vennootschap en eenmanszaak heeft toegang tot dit platform. Een handleiding hiervoor vindt u op Handleiding-My-Enterprise.pdf (fgov.be).

De te registreren gegevens van iedere werkende vennoot of zelfstandige helper zijn:

  • naam en voornaam;
  • rijksregisternummer of bisnummer;
  • begindatum van de activiteit als werkend vennoot of zelfstandig helper;
  • indien van toepassing: einddatum van de activiteit als werkend vennoot of zelfstandig helper.

De registratie/inschrijving van een werkende vennoot of zelfstandige helper moet gebeuren vóór de aanvang van diens activiteit, en in geval van stopzetting geldt een termijn van 15 dagen vanaf de einddatum van de activiteit om de registratie aan te passen.

De registratie/inschrijving is gratis en doet u (verplicht) online via het “MyEnterprise”- platform van de FOD Economie.

Overgangsregeling

Voor de werkende vennoten en zelfstandige helpers die reeds op 1 juli 2024 actief waren, is een overgangsperiode voorzien: de vennootschap of eenmanszaak dient de KBO-registratie uit te voeren voor 31 december 2024.

Sanctie

De Belgische vennootschap en de Belgische eenmanszaak die hoger vermelde registratieverplichting niet of niet tijdig naleven, stellen zich bloot aan sancties en eventuele aansprakelijkheden. De werkende vennoten en zelfstandige helpers kunnen hiervoor niet gesanctioneerd worden.

Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) zal de naleving controleren en kan per vastgestelde inbreuk een administratieve geldboete opleggen van 500,00 EUR tot 4.000,00 EUR. Bij herhaling kan een verhoogde geldboete opgelegd worden van 1.000,00 EUR tot 8.000,00 EUR. In 2024 zou nog een gedoogbeleid gelden en zou het RSVZ nog geen sancties opleggen.

Indien u in dit kader verdere bijstand wenst of vragen heeft, verzoeken wij u vriendelijk contact te willen opnemen met uw dossierbeheerder of met één van onze juristen.

De essentie

  • De federale regering in ons land voert de strijd op tegen sociale fraude in de bouw- en schoonmaaksector. 
  • Sinds 1 juli 2024 geldt daarom een registratieplicht van werkende vennoten en zelfstandige helpers in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). 
  • Deze verplichting geldt niet voor werkende vennoten of zelfstandige helpers zelf. 
  • Voor bestaande situaties is een overgangsperiode van toepassing. 
  • De registratie/inschrijving is gratis en gebeurt online via het “MyEnterprise”- platform van de FOD Economie. 

Auteurs

Liesbeth Gordts, Legal Partner
l.gordts@bakertilly.be


Giano Van den Bossche, Legal Counsel
g.vandenbossche@bakertilly.be