Witte kassa's: nieuwe regels!

Vakartikels

Hiermee vervalt de vorige ‘10%-regel’ welke eerder door de Raad van State werd vernietigd. Sommigen die op basis van de oude regels geen witte kassa nodig hadden zullen er nu wel een te dienen installeren. Het omgekeerde kan ook. Het nieuwe drempelbedrag geldt vanaf 1 juli 2016.

witte kassa

Naar aanleiding van de tariefverlaging van 21% naar 12% voor restaurant- en cateringdiensten begin 2010 werd aan de sector een extra inspanning gevraagd wat betreft de juiste rapportering van de verrichte handelingen.

De invoering van de geregistreerde kassasystemen liep echter niet van een leien dakje en werd meermaals uitgesteld en aangepast. Om na ta gaan of er al dan niet een witte kassa dient te worden geïnstalleerd werkte de administratie initieel een ‘10%-regel’ uit. Die kwam erop neer dat inrichtingen waar de omzet voor minstens 10% bestaat uit maaltijden voor verbruik ter plaatse verplicht waren om een GKS te gebruiken. De Raad van State vernietigde echter deze regel waardoor op zoek diende te worden gegaan naar een andere graadmeter. 

Voortaan zal worden nagegaan of de jaarlijkse omzet (exclusief btw) van de restaurant- en cateringdiensten (dranken uitgezonderd) al dan niet hoger is dan EUR 25.000. Bij overschrijding van deze drempel is men verplicht een GKS-ticket uit te reiken voor alle handelingen die verband houden met het verstrekken van maaltijden en dranken (al dan niet bij de maaltijd), met inbegrip van alle verkopen van spijzen en dranken in die inrichting. Wordt de drempel niet overschreden dan is geen GKS vereist. In dat geval dient wel een btw-ontvangstbewijs te worden uitgereikt voor alle verbruikte maaltijden en bijhorende dranken. 

Zij die op basis van de afgevoerde 10%-regel reeds een witte kassa hebben aangeschaft maar de nieuwe limiet van EUR 25.000,00 niet halen hebben de keuze: ofwel blijven ze de witte kassa verder gebruiken, ofwel wordt dit systeem niet meer gebruikt en worden opnieuw btw-bonnetjes uitgereikt. 
De beoordeling van de limiet van EUR 25.000 gebeurt niet jaarlijks maar eenmalig. In principe wordt het kalenderjaar 2015 als referentieperiode genomen. Het gevolg hiervan is dat zodra een GKS is geïnstalleerd het gebruik hiervan verplicht blijft, ook als de omzet uit restaurant- en cateringdiensten nadien onder de limiet zou dalen. 

Indien de activiteit pas werd opgestart in de loop van de eerste zes maanden van 2015 dan geldt als referentieperiode de twaalf maanden voorafgaand aan 1 juli 2016. 

Is de activiteit gestart tijdens de laatste zes maanden van 2015 dan wordt het drempelbedrag pro rata temporis verminderd naargelang het aantal kalendermaanden dat is verstreken op 1 juli 2016.  

Werden de activiteiten vóór 1 januari 2016 gestart en was er volgens de oude regeling geen nood aan een registratie maar volgens de nieuwe regels wel, dan dient vóór 1 oktober 2016 een GKS te worden aangekocht welke uiterlijk op 1 januari 2017 in gebruik moet zijn.
Voor activiteiten gestart in de periode van 1 januari 2016 tot en met 30 juni 2016 is een registratie vereist vóór 1 oktober 2016. Uiterlijk 31 oktober 2016 dient de witte kassa dan in gebruik te zijn.

Indien de activiteit wordt gestart na 1 juli 2016 dan moet worden ingeschat of naar alle waarschijnlijkheid het drempelbedrag zal worden overschreden of niet. Wordt er van uitgegaan dat de drempel niet zal worden overschreden dan dient daarover een verklaring te worden afgelegd bij het btw-controlekantoor. Bij een vermoeden van overschrijding moet een GKS-registratie gebeuren uiterlijk twee maanden na de aanvang van de activiteiten. Uiterlijk één maand later dient de GKS actief te zijn.

Een aantal bijzondere regelingen die vroeger reeds werden uitgewerkt zoals uitzonderingen en toleranties voor het hotelgedeelte, onder-aanneming en bedrijfsrestaurants blijven van toepassing. Hier en daar zijn er wel nuances en wijzigingen te bespeuren. Alert zijn blijft dus de boodschap! 

Wenst u over dit alles meer te weten en/of dient u nog bepaalde stappen te ondernemen aarzel dan niet om Wim De Pelsmaeker te contacteren.

Een goede begeleiding is in deze geld waard.